Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Nieuwsbrief:

Malinezen eisen herstel van hun soevereiniteit

Mali

Protest tegen Frans neokolonialisme in Mali

Locatie

Lokaal protest tegen neokoloniale inmenging Frankrijk in Mali die economische ontwikkeling van Mali onmogelijk maakt.

€ 1400

françafrique - imperialisme - kolonialisme

doneer nu

Kolonialisme iets uit een ver verleden? Toch niet. Malinese demonstranten gingen zaterdag 12 augustus 2017 de straat op met de leus: ‘Het nieuwe Franse neokolonialisme in Mali is genoeg! Basta!’

Actie

De Franse greep

De protestgroep Mouvement des Sans-Voix du Mali (MSV) organiseerde de demonstratie om aandacht te vragen voor de Franse inmenging in de Malinese politiek. De voormalige Franse kolonie Mali is al 57 jaar onafhankelijk, maar het netwerk La Françafrique heeft de politieke, commerciële en militaire touwtjes nog stevig in handen. Grondstoffen en mineralen gaan naar Frankrijk, en de markt is voornamelijk opengesteld voor Franse producten. In ruil daarvoor helpt Frankrijk de veiligheid in de regio te bewaren. Dit is volgens MSV een voortzetting van het imperialistische koloniale systeem.

Economische belangen

Frankrijk heeft heden ten dage nog steeds stevige controle over de franc CFA, de munteenheid in Centraal- en West-Afrika. In de koloniale tijd stond deze afkorting voor Franc des Colonies Francaises en Afrique, inmiddels is de naam gewijzigd naar Franc Communauté Financière Africaine. De munteenheid is aan de Euro gekoppeld en voor de waarborging van de monetaire waarde zijn de Afrikaanse landen verplicht 65% van hun reserves bij de Franse Centrale Bank te stallen. De landen hebben zelf geen toegang tot over zeggenschap over deze reserves, die naar schatting 19 miljard euro bedragen. Om aan het geld te komen moeten de landen bij de Franse Centrale Bank lenen. Zo lenen zij dus met rente van hun eigen reserves.

Ook hebben Franse bedrijven een semi-monopolie op overheidscontracten in Mali. In economisch waardevolle branches als telecommunicatie, water, infrastructuur, havens, elektriciteit en vliegvelden moeten Franse bedrijven eerst in aanmerking komen voor aanbesteding van opdrachten. De consequentie hiervan is dat alle winstgevende sectoren worden gedomineerd door Fransen, en de winsten gemaakt in Mali worden geïnjecteerd in de Franse economie.

Imperialistische beschavingsmissie

Het imperialisme van Frankrijk reikt verder dan enkel de Malinese economie; het blijkt een ware beschavingsmissie te zijn. Tijdens de G20-top in Hamburg stelde de kersverse Franse president Macron het volgende: ‘Zolang vrouwen in Afrika nog zeven tot acht kinderen krijgen, is met geld smijten nutteloos.’ Niet veel later wordt er in Mali een wetsvoorstel geïntroduceerd voor het beperken van geboortes tot drie kinderen per vrouw. MSV vreest dat Macrons speech Malinese parlementariërs heeft beïnvloed om voor het wetsvoorstel te stemmen.

Voor een onafhankelijk Mali

Het protest van MSV is een oproep aan zowel de Malinese als Franse regering om de soevereiniteit van Mali te herstellen. MSV organiseerde een persconferentie met als doel het onderwerp in de media te krijgen en zo meer mensen te mobiliseren. Ook liepen de demonstranten met spandoeken en borden door Bamako, de hoofdstad van Mali. Het Actiefonds X-Y steunt MSV in de oproep aan hun voormalige kolonisator om nu echt te vertrekken: ‘Le nouveau néo-colonialisme français au Mali, ça suffit! Basta!’

Steun de Malinese bevolking in hun strijd voor volledige onafhankelijkheid: doneer nu!