Geopolitiek en grootkapitaal
Grote dammen hebben lokale ecosystemen verstoord sinds de Britten in 1902 de Aswandam bouwden in de Nijl. Deze dammen controleren of beëindigen de vloed- en droogteperiodes van grote rivieren en reguleren het waterpijl zodanig dat landbouwgrond toeneemt en waardevolle geldgewassen kunnen worden verbouwd op de rivieroevers. Het is dan ook geen verrassing dat landen die dammen beheren de levenslijn van alle levende wezens stroomopwaarts in hun macht hebben.
China bouwt sinds 2012 11 dammen in de Mekong. Deze stuwdammen hebben vervolgens enorme gevolgen op Zuid-Aziatische economieën en ecosystemen.
Sinds de bouw van de dammen is het waterpeil van de Mekong gekelderd. In 2019 was het waterniveau stroomopwaarts lager dan in de afgelopen 50 jaar. Voeg daar de gevolgen van de klimaatcrisis aan toe en je krijgt een ernstige situatie van aanhoudende droogte, plotselinge overstromingen en toenemende armoede in de Mekongdelta. Volgens de Mekong Rivier Commissie is er al 40 procent minder vis in de rivier dan tien jaar geleden.
Thaise suikerbedrijven maken van de gelegenheid gebruik om stukken land in Thailand en Cambodja op te kopen en er grote hoeveelheden suiker op te verbouwen. Gesteund door buitenlandse investeerders leiden deze bedrijven grote hoeveelheden water om in hun irrigatiesysteem, waardoor de rivieroevers veranderen in een monoculturele woestenij voor de wereldmarkt.
SEVADA
Veel dorpen en gemeenschappen kunnen niet langer tegen het opdrogen van de Mekong. Vertegenwoordigers uit Cambodja, Vietnam, Laos en Thailand hebben zich verenigd in SEVANA om te strijden tegen de bouw van dammen en tegen de suikermultinationals. Het Actiefonds heeft door de jaren heen meerdere van hun acties gesteund.
Deze keer organiseerde SEVANA een vierdaags festival ter ere van 14 maart, de internationale dag van acties tegen stuwdammen. Ongeveer 40-60 mensen van het Hug Nam Khong Community Network (Love Mekong Community Network), allianties en vrienden hielden paneldiscussies over de huidige situatie van de Mekong, waaronder de energiehandel en stuwdammen. De gesprekken gingen ook over transnationale investeringen, landroof en onderdrukking door de staat. Er waren ook ceremonies om de geesten van de Mekong aan te roepen, zoals een bootactie waarbij mensen naar een eiland in de rivier reisden om de geesten om bescherming en zegeningen te vragen voor de Mekong rivier en voor al het leven dat van haar afhankelijk is.
Het Actiefonds is er trots op SEVADA te steunen. We moeten strijden tegen dammen om onze miljoenen menselijke en niet-menselijke levens te beschermen en om de levenswijze van talloze kleinere gemeenschappen langs de rivier te behouden.