Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

ACTIE · Verstoor de G7 en hun neoliberale agenda in Duitsland en Italië

Locatie

Debt for Climate Germany herinnert de G7 aan beloftes voor een nieuwe economische orde.

g7 - IMF - neoliberalisme - Wereldbank

doneer nu

Een halve eeuw geleden lagen er uitgewerkte plannen om de internationale verhoudingen tussen landen na dekolonisatie op een eerlijke en gelijkwaardige manier te laten verlopen. De grote industriële machten wilden zo’n ‘Nieuwe Internationale Economische Orde’ echter voorkomen en verenigden zich in de G7. Het Actiefonds steunde een delegatie uit Duitsland die naar Italië afreisde om dit ideaal weer nieuw leven in te blazen tijdens de 50e G7-top.

Actie

Zelfbeschikking

Na het verkrijgen van formele onafhankelijkheid stoorden landen zich eraan dat economische onafhankelijkheid uitbleef. Hun ‘Handvest van economische rechten en plichten van staten’, de voorloper van de ‘Verklaring en Actieprogramma inzake de instelling van een nieuwe internationale economische orde’, werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 1974 aangenomen met 115 stemmen tegen 6. Alleen de VS en hun bondgenoten waren tegen. Het voorstellenpakket omvatte het recht op zelfbestuur zonder inmenging, zelfbeschikking over eigen grondstoffen, en een passende uitwisseling van technologie. Vandaag de dag wordt controle over de voormalig gekoloniseerde landen echter in stand gehouden door een leenstelsel en de voorwaarden die hieraan verbonden zijn.

Paard van Troje

Om dit duidelijk te maken reden de activisten Apulië binnen met een groot houten Trojaans paard. Op het eerste gezicht droeg het ontwikkelingshulp, leningen en andere steunmaatregelen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank met zich mee. Verscholen in het paard zat echter neokoloniale overheersing en uitbuiting. Het paard werd goed ontvangen door de plaatselijke bevolking en media, maar ervoer wel hinder van de Italiaanse politie.

Milei

Terug in Duitsland protesteerde de groep tegen de komst van Javier Milei, de extreemrechtse president van Argentinië. Hij was daar om een prijs in ontvangst te nemen van de omstreden Hayek Society voor zijn ingrijpende herstructurering van de economie. Zijn regering opende de aanval op sociale verworvenheden en linkse bewegingen, waardoor er ook meer hulpvragen uit Argentinië bij Het Actiefonds belanden. Met uw steun kunnen we blijven helpen, zodat uitbuiting niet beloont wordt en er voorgoed een einde komt aan neokoloniaal beleid.