Door de finiancialisering van de huurwoningmarkt worden de huurprijzen gekoppeld aan inflatie. Ieder jaar geeft de overheid de maximale huurverhoging aan. In 2022 was dat 2,3 % voor de sociale huursector en 3,3 % voor de vrije sector. Huurders met een gezinsinkomen tot € 75.000 kunnen rekenen op een inkomensafhankelijke huurverhoging tot wel € 100 per maand. De huurder is echter niet verplicht dit daadwerkelijk te betalen, maar veel individuele huurders weten niet hoe ze collectief en effectief bezwaar kunnen maken tegen de verhoging.
De campagne “Wij weigeren de huurverhoging” probeert hier verandering in te brengen. Omdat de huur elk jaar stijgt, keert hun campagne ook jaarlijks terug.
Campagne
“Wij weigeren de huurverhoging” informeert mensen over hun rechten en de mogelijke strategieën om legaal hun huurverhoging te weigeren en voorziet een gedetailleerd stappenplan als gereedschap voor huurders. Op deze manier kunnen huurders het heft in eigen handen nemen en gemakkelijk de huurverhoging weigeren. In webinars en lokale bijeenkomsten mobiliseren ze mensen om actief deel te nemen aan een collectieve landelijke huurverhogingsweigering.
solidair netwerk
Elk jaar opnieuw organiseert de campagne een landelijke actiebijeenkomst en verschillende lokale flyeracties. Wanneer er een grote groep huurders zich aanmeldt uit dezelfde regio ontstaat er een lokaal solidarteitsnetwerk waarin de huurders hun zorgen en problemen kunnen delen en elkaar actief ondersteunen. Door gezamenlijk op te treden en de juiste kennis en eerdere ervaringen met elkaar te delen worden mensen gerustgesteld. Zo bouwen ze aan een duurzaam solidariteitsnetwerk van weigeraars van de huurverhoging én aan systeemverandering. Het effectief gebleken stappenplan vergroot de druk op verhuurders en politiek om daadwerkelijk de huren te bevriezen of te verlagen.
5 jaar bevriezing van de huur
Het politieke doel is vijfjarige bevriezing (2022- 2026) van de huren zonder inflatiecorrectie. Na ruim 10 jaar van huurstijgingen boven inflatie moet wonen weer betaalbaar worden en mag niemand in armoede vervallen door te hoge woonlasten. Huizen zijn er voor mensen, niet voor winst. De eis voor huurbevriezing voor de komende vijf jaar heeft de campagne overhandigd aan Minister Hugo de Jonge, samen met de betrokken huurders.
Ondertussen blijven duurzame solidariteitsnetwerken van en voor huurders ontstaan, met de bedoeling om jaarlijks de huurverhoging collectief te weigeren en ook de optie om in huurstaking te gaan onder de aandacht brengen.
Ben je huurder en wil je zelf een wapen van directe actie in handen hebben tegenover overheid en verhuurder? Sluit je aan bij “Wij weigeren de huurverhoging,” lees meer over hun acties en volg het stappenplan om je huurverhoging te weigeren!
Het Actiefonds is trots deze campagne te ondersteunen, want: eerst eten, dan de huur!