Het is slecht gesteld met de persvrijheid in de Democratische Republiek Congo. Op de ranglijst van ‘Reporters without Borders’ staat Congo van de 180 landen, op plek 154. De afgelopen jaren zijn journalisten bedreigd, mishandeld, ontvoerd en zelfs vermoord. In veruit de meeste gevallen doen de autoriteiten geen onderzoek naar de daders. Een uitbarsting van geweld tegen journalisten vond plaats in 2010, toen er verkiezingen waren. Ook tijdens de recente verkiezingen van eind 2018 kregen journalisten te maken met bedreigingen en geweld. ‘Journalistes pour les Deroit Humains’ – Journalisten voor mensenrechten – eiste de bescherming van journalisten. En met succes: Ze bereikten een overeenkomst die de rechten van journalisten waarborgt.
Actie
Journalistes pour les Deroit Humains
‘Journalistes pour les Deroit Humains’ is een groep die sinds 2010 strijdt voor persvrijheid en veiligheid voor journalisten in het oosten van Congo. In deze regio zijn in aanloop naar de recente verkiezingen meerdere journalisten vastgezet of vermoord, anderen zijn gevlucht naar omringende landen.
De actiegroep is een initiatief van radiostation ‘Ondese’. Dit radiostation zet zich actief in voor vrede in Oost-Congo. Het radiostation besteedt de helft van haar uitzendtijd aan vrouwenrechten en heeft eerder campagne gevoerd tegen kindhuwelijken in de regio.
Veel mensen in het oosten van Congo zijn afhankelijk van radio als nieuwsbron. In rurale gebieden zijn sommige mensen analfabeet of hebben weinig toegang tot elektriciteit, waardoor krant of computer geen optie is. Radiozenders verslaan vaak lokaal nieuws in tegenstelling tot grote mediabedrijven, zij berichten vaak alleen nieuws uit de hoofdstad – Kinshasa. Radio is echter ook een kwetsbaar medium, in Congo zijn de afgelopen jaren meerdere radiozenders uit de lucht gehaald. Er zijn ook gevallen bekend waarbij de autoriteiten (dure) apparatuur in beslag namen en managers arresteerden.
Radio Ondese – Foto: Women’s WorldWide Web
Een akkoord
Het Actiefonds steunde het initiatief van de Congolese journalisten. Ze organiseerden onder andere een demonstratie en verschillende bijeenkomsten tussen journalisten en de autoriteiten. Tijdens de demonstratie en de bijbehorende bijeenkomsten werd de bescherming van journalisten en mensenrechten geëist. Nu ligt er een akkoord met de autoriteiten op tafel: journalisten kunnen voortaan werken in goede omstandigheden en zullen actief worden beschermd.
Help het project ‘Acties voor de veiligheid van journalisten in Oost-Congo’ verder en doe een donatie