De Indonesian Socialist Youth Movement heeft campagne gevoerd tegen het opschorten van een vooruitstrevende wet inzake de uitroeiing van seksueel geweld. De beweging heeft enkele successen geboekt, maar de strijd is nog lang niet gestreden.
De Indonesian Socialist Youth Movement heeft campagne gevoerd tegen het opschorten van een vooruitstrevende wet inzake de uitroeiing van seksueel geweld.
doneer nuDe Indonesian Socialist Youth Movement heeft campagne gevoerd tegen het opschorten van een vooruitstrevende wet inzake de uitroeiing van seksueel geweld. De beweging heeft enkele successen geboekt, maar de strijd is nog lang niet gestreden.
Hoewel een progressieve wetsvoorstel tegen seksueel geweld in Indonesië al bijna tien jaar klaarligt, is het nog steeds niet geratificeerd vanwege religieuze conservatieve druk op de regering. Rechts vreest dat de opname van de term “seksuele instemming” (consent) in een wetsvoorstel tegen seksueel geweld stilzwijgend buitenechtelijke relaties zou goedkeuren.
De wetgevers hebben onlangs enkele essentiële elementen over instemming, machtsverhoudingen en inspraak uit het wetsvoorstel geschrapt. Verscheidene progressieve artikelen zijn uit de nieuwe versie geschrapt, waaronder artikelen waarin seksuele slavernij en seksuele marteling als een vorm van seksueel geweld worden aangemerkt. Bovendien werd de definitie van “verkrachting” verfijnd tot “gedwongen geslachtsgemeenschap”, en werd de verantwoordelijkheid voor voorlichting over seksueel geweld in het wetsvoorstel bij de gezinnen gelegd, ook al zijn de daders van seksueel geweld juist vaak familieleden! Ratificering van deze afgezwakte versie van het wetsvoorstel zou een enorme tegenslag betekenen voor de Indonesische feministische beweging.
Daarom heeft de Indonesische Socialistische Jeugdbeweging op Vrouwendag nationale demonstraties georganiseerd om te protesteren tegen de ontmanteling van deze wetgeving. Zij vreesden dat een recente verordening ter voorkoming van seksueel geweld op universiteitscampussen, genaamd The Minister’s Regulation No. 30/2021, hetzelfde lot zou ondergaan als het wetsvoorstel.
Het goede nieuws is dat hun campagne concrete resultaten heeft opgeleverd! Zij zijn erin geslaagd om massa-acties te mobiliseren in zeven Indonesische steden. De combinatie van organiseren en het koppelen van recente zaken van seksueel geweld op de campus en in het openbaar met de noodzaak van protestacties bleek van essentieel belang voor de campagne. Hierdoor hebben ze de ministeriële verordening nr. 30/2021 inzake de preventie van en omgang met seksueel geweld op instellingen voor hoger onderwijs succesvol verdedig tegen herziening!
Desondanks gaat de strijd om de originele Sexual Violence Eradication Bill aan te nemen door. De fanatici, fundamentalisten en conservatieven, zoals de Partai Keadilan Sejahtera (PKS) of de Partij van de Rijke Gerechtigheid, hebben de strijd verloren door de wet op de uitroeiing van seksueel geweld te verwerpen en hun poging om LGBT+’ers te criminaliseren. Maar de afgeslankte versie van de Sexual Violence Eradication Bill lijkt wel te worden aangenomen.
Het Actiefonds blijft de strijd van de Indonesische Socialistische Jeugdbeweging steunen!
Help Het Actiefonds met 10 euro per maand en steun daarmee acties wereldwijd.
doneer nu