De organisatie van Black Lives Matter Wageningen wijst erop dat, ondanks de verschillen tussen de V.S. en Nederland, institutioneel racisme óók een Nederlands probleem is. Het manifesteert zich bijvoorbeeld in de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, waarbij Nederlanders met een dubbele nationaliteit (lees: niet-witte Nederlanders) extra gecontroleerd werden. Ook zorgt etnisch profileren ervoor dat niet-witte Nederlanders systematisch minder kansen op de arbeidsmarkt hebben.
Tegelijkertijd zijn extreem-rechtse denkbeelden de laatste jaren in opmars. Binnen de gevestigde politieke instituties vindt dit gedachtengoed steeds meer weerklank. Black Lives Matter Wageningen protesteert daarom ook tegen de normalisering van extreem-rechts, vóór inclusief beleid dat daadwerkelijk ten goede komt aan de gehele maatschappij.
Het protest waar meer dan duizend demonstranten op afkwamen vond plaats in Skatepark Noordwest. Door de organisatie aangebrachte stippen op het grasveld zorgden ervoor dat iedereen zich aan de COVID-19 richtlijnen kon houden. Het Actiefonds droeg bij aan het inhuren van EHBO, portofoons, transport en huur van de geluidsinstallatie.
Een dag na het protest kondigde de Wageningse gemeente aan gehoor te geven aan de actievoerders door zwarte piet af te schaffen tijdens de Sinterklaasintocht. Er zullen alleen nog roetveegpieten aanwezig zijn.
Black Lives Matter Wageningen sluit zich na het organiseren van de demonstratie aan bij ThuisWageningen, een gemeenschap van organisaties en individuen die zich inzet voor een duurzame, inclusieve stad. Er worden regelmatig workshops, concerten en lezingen georganiseerd. Zo strijden Black Lives Matter Wageningen en ThuisWageningen voor een inclusieve gemeente, om mensen samen te brengen en het progressieve geluid in Wageningen te laten doorklinken.